Veelgestelde vragen over de bekkenbodem, trainingen en de Pelvictrainer®

Wat is de bekkenbodemspier?

De bekkenbodemspier is een spierplaat die het bekken aan de onderkant afsluit, maar wel verschillende doorgangen heeft: de vagina, de urineleider en het rectum (de anus). De bekkenbodemspier loopt van je schaambeen tot je stuitje en tussen je zitbeenderen.

Hoe zeker is het dat ik resultaat boek met het trainen met de Pelvictrainer®?

De oorzaken van verminderd seksueel genot, incontinentie, erectiestoornissen, een moeilijke geboorte of rugklachten kunnen verschillen. De bekkenbodemspier functioneert echter bij praktisch al deze klachten niet optimaal. Een goed getrainde bekkenbodemspier is zeker een goede steun; hierbij helpt de Pelvictrainer®. Als je bekkenbodemspier reeds maximaal getraind is, is het trainingseffect natuurlijk niet zo opvallend.

Voor wie is de Pelvictrainer® het meest geschikt, voor de man of de vrouw?

De Pelvictrainer® is zo ontwikkeld dat zowel mannen als vrouwen er zonder intiem contact hun bekkenbodemspier mee kunnen trainen.

Wat moet ik doen en laten?

Om een goede bekkenbodemspier te houden of te krijgen moet je deze in het dagelijks leven genoeg gebruiken. Doordat wij een zittende en bewegingsarme maatschappij geworden zijn, wordt de bekkenbodem niet meer genoeg gebruikt en getraind. Ook het krijgen van het eerste kind boven de 30, overgewicht en de leeftijd spelen een belangrijke rol in het ontwikkelen van een verzwakte bekkenbodem. Daarom is het belangrijk om de bekkenbodemspier te trainen.

Kan het zijn dat ik andere spieren gebruik terwijl ik denk dat ik de bekkenbodem spier train?

Zoals elke spier heeft ook de bekkenbodem hulpspieren, maar deze worden op de Pelvictrainer® niet getraind. Tevens spannen deze pas aan als de bekkenbodem reeds maximaal actief is.

Wat is de basis van Pelvictrainer® detectie van bekkenbodemspieractiviteit?

De Pelvictrainer® verwerkt het signaal van de sensor, welke wordt veranderd door aanspannen en ontspannen van de bekkenbodem spier. De wijze waarop wordt vergeleken met een op statistiek gebaseerd model (ML). Input hiervoor zijn de data gekwalificeerde trainingsresultaten van mannen en vrouwen (> 10), van verschillende leeftijden (16 tot 60). De nauwkeurigheid van het model bedraagt nu 87 %. Graag nodigen wij u uit om mee te helpen om de nauwkeurigheid te verhogen door contact met ons op te nemen.

Er is een speciale Run Test gemaakt, waarin iemand kan trainen om meer bewust de bekkenbodemspier te gebruiken. Deze persoon krijgt direct bio-feedback, zodat het leerproces direct ondersteund wordt.

Wat zijn de succes factoren voor een sterke bekkenbodemspier?

Trainen, trainen en nog eens trainen. Om met je bekkenbodem training succes te hebben moet je in het begin dagelijks - en later regelmatig - blijven trainen. Succes kun je meten in een hogere waarde op het beeldscherm van de Pelvictrainer®, maar vooral doordat je voelt dat je je bekkenbodemspier in het dagelijks leven, bij het vrijen, bij het ophouden van je urine of stoelgang, tillen enz. beter onder controle hebt.

Hoe lang moet ik per dag / week trainen?

In de literatuur wordt dagelijks trainen aanbevolen. Een echte spierversterking en spiergroei vraagt echter ook om rustfasen. In het begin 6 dagen een training en 1 dag rust. Op de top van de training na 6 tot 8 weken om de dag verder trainen om de bereikte resultaten te behouden. Een training op de Pelvictrainer® duurt tussen de 10 a 30 minuten.

Wat zijn de sporten waarbij de Pelvictrainer® mij het meeste preventief en in kracht ondersteunt?

De sporten waarbij de Pelvictrainer® preventief en in kracht mee ondersteunt, zijn sporten met een grote belasting op de bekkenbodem. Dit zijn sporten zoals rennen, dansen, fietsen, schaatsen, kickboksen, voetballen en hockey.

Is de Pelvictrainer nuttig bij de behandeling van rugklachten?

Ja, want de bekkenbodemspier speelt een belangrijke rol in de zogenaamde core stability.

Is de Pelvictrainer nuttig bij de behandeling van heupklachten?

Ja, omdat de doorbloeding van de heup verbetert bij een verbeterde doorbloeding van het bekken.

Is de Pelvictrainer nuttig bij de behandeling van buik- en middenrifklachten?

Ja, want de bekkenbodemspier trekt altijd samen met de dwarse buikspieren en het middenrif.

Is de Pelvictrainer nuttig bij de behandeling van de lichaamshouding?

Ja, want alleen als je alle rompspieren gebruikt is een goede en gezonde houding mogelijk.

Is de Pelvictrainer nuttig bij de behandeling van klachten in de schouder en/of nek?

Ja, maar alleen als de klachten gerelateerd zijn aan een verminderde stabiliteit van de wervelkolom in de onderrug.

Waar wordt de Pelvictrainer® gemaakt?

De assemblage en eindcontrole vinden plaats in Zwitserland. De onderdelen worden vervaardigd in Zwitserland en de Europese Unie.

Hoe hygiënisch is de Pelvictrainer®?

De Pelvictrainer® wordt in schone toestand geleverd en kan met normale niet-schurende huishoudmiddelen goed gereinigd worden. De Pelvictrainer® wordt met kleding aan gebruikt. Er is dus nooit intiem contact met de Pelvictrainer®, waardoor hij zeer hygiënisch is.

Worden de meetwaarden opgeslagen?

De instelwaarden van de laatste training worden automatisch opgeslagen. De trainingswaarden kunnen worden vastgelegd in een apart gegevensbestand. De trainingsresultaten kunnen in een apart informatiesysteem (Medicalbench®) worden vastgelegd.

Is de Pelvictrainer® geschikt voor kinderen?

Ja, maar de Pelvictrainer® is niet direct voor kinderen ontworpen. Kinderen hebben een kleiner bekken. Je kunt ze het beste tot veel beweging en een goede houding stimuleren, want dan wordt hun bekkenbodem genoeg gebruikt.

Hoe kan ik de Pelvictrainer® schoon maken?

U kunt de Pelvictrainer® reinigen met een vochtige doek en wat zeep.

Is het gevaarlijk als ik zonder instructie de Pelvictrainer® gebruik?

Het is niet gevaarlijk, maar het brengt waarschijnlijk niet het gewenste resultaat.

Is de Pelvictrainer® duur?

Het verhelpen van klachten aan de bekkenbodem kosten altijd geld. Altijd een maandverbandje moeten dragen of erectie stimulerende middelen of medicamenten nodig hebben, is op lange termijn veel duurder. De Pelvictrainer® bestaat uit hoogwaardige materialen, wat een betrouwbare werking ten goede komt. U krijgt zeker waar voor uw geld.

Moet ik blijven trainen als mijn bekkenbodem training succesvol is afgerond?

Ja! Net als elke spier die te weinig gebruikt wordt moet je, om het afzwakken te voorkomen, blijven trainen. Er zijn ook bekkenbodem oefeningen die je onderweg, in de trein of op kantoor, kunt doen om de spierkracht te behouden.

Ik ben gezond en fit. Waarom zou ik mijn bekkenbodem trainen?

Hoeveel speelruimte je bij je gezondheid hebt is moeilijk in te schatten als je geen klachten hebt. Het hebben van een sterke bekkenbodem en het trainen daarop geeft veel voordelen op lange termijn. Voorkomen blijft beter dan genezen.

Is het erg als ik vanwege een vakantie of ziekte niet train?

Een periode niet trainen is niet direct schadelijk voor het behaalde resultaat. Doordat je je bekkenbodemspier nu beter kunt inzetten wordt deze niet meer zo zwak als eerst. Je kunt een groot deel van de kracht houden door waar je maar kunt regelmatig je bekkenbodemspier aan te spannen. Span als je iets zwaars tilt of moet hoesten eerst je bekkenbodemspier aan.

Voorsprong door innovatie: dat is de missie van Msys Medical Systems®.

Omdat wij geloven in werkelijk kwalitatief goede producten, diensten en oplossingen die positief bijdragen aan een gezondere mensheid.

Msys Medical Systems is een internationaal Medtech bedrijf.

Met de producten en diensten van Msys heeft u alle tools in handen voor een effectieve bewegingstherapie voor uw patiënten.

Contact Nederland

Msys B.V.

Van Breugelplantsoen 42
3771 VR Barneveld
Nederland

Tel: +31 34 240 8760

Mail: info@msys.eu

Contact Zwitserland

Msys Technology GmbH

Klausstrasse 44
CH-8008 Zürich
Zwitserland

Tel.: +41 44 383 19 54

Mail: info@msys-international.com

© Msys B.V. ® - All rights reserved - Tel: +31 342 408760 (Netherlands) - Mail: info@msys.eu